Home PDF Afdrukken E-mailadres
Bert Lammers (1958) studeerde klarinet en directie aan de conservatoria van Zwolle en Groningen. Al tijdens zijn studie begon hij met het dirigeren van koren in de regio. Bert was jarenlang klarinetdocent, maar ging zich steeds meer toeleggen op het dirigeren.
Begin jaren tachtig werd hij dirigent van diverse koren, o.a. “Amicitia et Cantus” uit Beilen. In 1987 werd hij dirigent van het dames en mannenkoor van “Wijker Kunst” uit De Wijk.  Daarnaast was hij dirigent van het Marker Brassensemble te Marken. In 1993 werd hij gevraagd dirigent te worden van het Noord-Drents kamerorkest “Divertimento”.
In 1997 werd Bert dirigent van het Kamerkoor “Cantabel”. Met dit koor voerde hij twee maal het Weihnachtsoratorium van Bach uit en in 2004 werd het Requiem van Mozart uitgevoerd met als solisten o.a. Judith Sportel en Aart Mateboer. Ook werkte hij samen met de sopraan Ingrid Kappelle. Met het kamerkoor “Cantabel” en Ingrid Kappelle als soliste voerden zij het Magnificat van John Rutter en het Requiem van Gabriël Fauré uit.
Met het Noord-Drents kamerorkest “Divertimento” gaf hij ondermeer concerten in Assen en Rolde. Met dit orkest werden onder andere uitgevoerd: het Pianoconcert van Robert Schumann, met als soliste Elena Malinova en de Alt-Rhapsodie van Johannes Brahms met als soliste Els Liebregt (alt) en het Mannenkoor Wijker Kunst.
Verder dirigeert Bert Lammers regelmatig projectkoren, zoals het koor dat het Requiem zong van Frygies Hydas, begeleid door het Drents Jeugd Orkest en het projectkoor dat optrad tijdens het 75 jarig jubileum van de muziekvereniging AMDG uit Beilen. In 2006 startte Bert een projectkoor in het kader van het Mozartjaar en voerde hiermee het Requiem uit. Met hetzelfde koor werd in 2007 o.a. het Requiem van Fauré uitgevoerd met als solisten Judith Sportel en Gerrit Jan Rutgers. In ditzelfde jaar werd Bert benoemd tot dirigent van het Asser Mannenkoor.
In 2006 en 2008 nam hij deel aan een “Meisterkurs Dirigentenwerkstatt” bij het Landesorchester Nordrhein-Westfalen o.l.v. Tilo Lehmann.
In 2007 nam Bert het initiatief het muzikale sprookje Peter en de Wolf in de streektaal te gaan uit voeren.  In samenwerking met Drentse Taol en Kunst en Cultuur Drenthe werd door  het Noord-drents kamerorkest Divertimento en verteller Harm Dijkstra Peter en de Wolf in het “drents” uitgevoerd voor kinderen van de basisscholen in de gem. Aa en Hunze.

Bert Lammers - Dirigent (foto: Karin Broekhuijsen)

Bert Lammers (1958) studeerde klarinet en directie aan de conservatoria van Zwolle en Groningen. Al tijdens zijn studie begon hij met het dirigeren van koren en ensembles in en buiten de regio. Bert was jarenlang klarinetdocent, maar ging zich steeds meer toeleggen op het dirigeren.

Op dit moment is hij dirigent van zangvereniging “Wijker Kunst”uit De Wijk, het Noord-drents kamerorkest “Divertimento”, het Asser Mannenkoor en Kamerkoor Cantabel uit Oosterhesselen. Met dit koor gaf hij prachtige uitvoeringen van het Weihnachtsoratorium van Joh. Seb. Bach, Requiem van W.A. Mozart en de Via Crucis van Franz Liszt. Samen met het Noord-drents kamerorkest “Divertimento” werd het Gloria van Antonio Vivaldi uitgevoerd in een uitverkochte kerk in Sleen.

Met het Noord-Drents kamerorkest “Divertimento” gaf hij ondermeer concerten in Assen en Rolde. Met dit orkest werden onder andere uitgevoerd: het Pianoconcert van Robert Schumann, met als soliste Elena Malinova, het Celloconcert van Camille Saint-Saëns met als solist Martin Gruday en het Harpconcert van G.F. Händel met als soliste Nienke van Leijden.

Met het Asser Mannenkoor treed hij ook regelmatig voor het voetlicht en hadden zij succes in 2008 met een concert als titel “Stemmen in de Nacht”  met als soliste Els Liebregt-Woldberg en in 2010 met een Musicalconcert met als soliste Judith Sportel.

Met zangvereniging “Wijker Kunst” geeft hij regelmatig uitvoeringen. Eén van de hoogtepunten is een jaarlijks terugkerend muziekfestijn rond de Havesathe “de Havixhorst” waar diverse ensembles en koren optreden in de buitenlucht.

In 2006 startte Bert een projectkoor in het kader van het Mozartjaar en voerde hiermee het Requiem uit. Met het Amadeuskoor (projectkoor) geeft hij jaarlijks een uitvoering van een grote compositie voor solisten, koor en orkest. Zo werden reeds het oratorium Die Schöpfung van Josef Haydn, Paulus van Felix Mendelssohn-B en de Messa di Gloria van Giacomo Puccini uitgevoerd. Vele solisten verleenden hun medewerking, waaronder:

Hieke Meppelink en Ingrid Kappelle – sopraan, Carina Vinke-alt, Henk Gunneman en Aart Mateboer-tenor en Matthijs Mesdag-bas.

In 2007 nam Bert het initiatief het muzikale sprookje Peter en de Wolf in de streektaal uit te gaan voeren. In samenwerking met het Huus van de Taol en Kunst en Cultuur Drenthe werd door het Noord-drents kamerorkest Divertimento en verteller Harm Dijkstra Peter en de Wolf in het “drents” in diverse Drentse gemeentes uitgevoerd.

In 2006 en 2008 nam hij deel aan een “Meisterkurs Dirigentenwerkstatt” bij het Landesorchester Nordrhein-Westfalen o.l.v. zijn vroegere docent orkestdirectie Tilo Lehmann.

In 2013 dirigeerde Bert aan het Sommertheater Weimar-Tiefurt het Singspiel "Die Fischerin" op teksten van Johann W. von Goethe en muziek van Corona Schroeter.
Het Noord-drents kamerorkest "Divertimento"begeleidde hierbij internationale solisten en koorleden.

 

Laatst aangepast op woensdag, 06 maart 2019 13:45