Project 2019 PDF Afdrukken E-mailadres

SCHUBERT


Franz Schubert ( 1797 – 1828 )

Deze grootste liederencomponist die de negentiende eeuw voortbracht werd geboren als een van de negentien kinderen van een schoolmeester. Zijn prachtige jongenssopraan bracht hem al gauw een vaste plaats in de hofkapel als Sängerknabe. Salieri gaf hem langdurig les.
Om de militaire dienst te ontlopen werd Franz hulponderwijzer aan de school van zijn vader. Liederen op tekst van Goethe werden door hem aan de grote dichter toegestuurd: deze heeft nimmer gereageerd.
Vanaf 1818 wijdde hij zich geheel aan de muziek. Ondanks het feit dat hij in deze jaren zijn beste werken schreef, leidde Schubert een armoedig bestaan, door onzakelijkheid en gebrek aan flair. Bij de première van het Singspiel `Die Zwillingsbrüder` werd hij door het opgetogen publiek op het podium geroepen, maar hij verscheen niet vanwege zijn sjofele kleding.
Voor Beethoven koesterde hij grote bewondering. Hij schijnt eens met een pianocompositie bij de meester voor de deur te hebben gestaan maar trof Beethoven niet thuis. Het respect was overigens wederzijds: Beethoven zag in Schubert de enige werkelijke voortzetter van zijn eigen werk. Berooid en diep in de schulden gaf Schubert een paar maanden voor zijn dood nog een concert met eigen werk, dat een groot succes werd en zijn zorgen wat verlichtte.
Schubert componeerde honderden liederen, waaronder twee cycli een belangrijke plaats innemen:
Die Schöne Müllerin en Die Winterreise. Van zijn negen symfonieën ging de achtste ( de z.g. Gasteiner) verloren. De beroemde Unvollendete (door Schubert zeer opzettelijk onvoltooid gelaten) dateert uit 1822, de lange Negende uit 1828. De vijftien strijkkwartetten, het kwintet in C, het Forellenkwintet uit 1819 en het octet uit 1824 nemen een belangrijke plaats in op het romantische kamermuziekrepertoire.


Missa in Es-dur D.950

Gewijde muziek speelde een belangrijke rol in het leven van Schubert. Hij kwam uit een godsdienstig gezin en werd opgeleid aan het seminarie. De zesde mis in es gr.t. D.950 werd gecomponeerd in het jaar van zijn dood: 1828. Schubert dirigeerde zelf de première ook niet meer, dat deed zijn broer Ferdinand in 1829. Het werk werd sterk bekritiseerd na de eerste uitvoering. Er werd gesproken over de sombere toonzetting van het stuk waardoor het meer op een requiem zou lijken en ook de orkestratie (met veel koperblazers) zou te zwaar zijn. Anderen beweerden later dat deze mis een perfecte eenheid is van objectieve (compositietechniek) en subjectieve (religieuze intentie) elementen. Ondanks alle op- en aanmerkingen blijft het een schitterende mis waarin prachtige fugatische delen voorkomen. Ook elementen uit de rhetoriek van de Barok ontbreken niet.


 

Uitvoering zaterdag 23 november 2019

Amadeuskoor o.l.v. Bert Lammers

Uitgevoerd worden:

Rosamunde Fürstin von Zyphern D. 797
Mis in Es D.950

Pauluskerk 
Witte Valkenstraat 4
9411LG Beilen

Toegangsprijs: € 

Kaarten verkrijgbaar bij:
Boekhandel "Het Logboek" Brinkstraat 49, 9411 KL Beilen

of per Email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door:


 


 

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 31 januari 2019 14:29